Airbus podpísal rekordný kontrakt na 234 lietadiel

18.03.2013 Celý región

Paríž 18. marca (TASR) - Nízkonákladové indonézske aerolínie Lion Air dnes podpísali s európskou spoločnosťou Airbus kontrakt na kúpu 234 lietadiel v hodnote 18,4 miliardy eur. To znamená najväčší kontrakt na dodávku civilných lietadiel v histórii európskeho výrobcu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Predstavitelia spoločností dnes podpísali kontrakt v Elyzejskom paláci za účasti francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, čo poukazuje na mimoriadny význam dohody Airbusu a indonézskych aerolínií pre francúzsku vládu. Podľa prezidenta je kontrakt s Lion Air, tradičným klientom konkurenčného amerického Boeingu, "najväčším, aký Airbus uzatvoril, a to tak z pohľadu počtu lietadiel, ako aj z pohľadu celkovej sumy". Pre francúzsku vládu je dôležité najmä to, že dohoda dá prácu tisíckam ľudí v situácii, keď nezamestnanosť vo Francúzsku sa pohybuje okolo 10 %.

Dohoda prekonáva aj doteraz najväčší kontrakt uzatvorený medzi Lion Air a Boeingom v roku 2011. Ten zahŕňal kúpu 201 lietadiel v celkovej hodnote 22 miliárd USD (16,81 miliardy eur). Z celkového počtu lietadiel kupuje Lion Air od Airbusu 169 strojov A320 a 65 lietadiel A321. Prvé stroje by firma mala aerolíniám dodať v roku 2014.

Pre Airbus je to zároveň tretí veľký kontrakt v posledných dňoch. Koncom minulého týždňa najskôr nemecká Lufthansa oznámila, že kupuje od Airbusu 102 lietadiel za približne 11 miliárd USD a neskôr turecké aerolínie Turkish Airlines informovali o kontrakte na 82 lietadiel za približne 9,3 miliardy USD.
 

Vyberte región